دولت هلند پس از اعدام زهرا بهرامی، شهروند ايرانی-هلندی در ايران، روابط ديپلماتيک خود را با اين کشور به حالت تعلیق درآورد.
به گزارش آسوشيتدپرس، اوری روزنتال، وزیر خارجه هلند، اعدام زهرا بهرامی، شهروند هلندی توسط حکومت ایران را عملی «وحشيانه» و «شوکهکننده» خواند.
بنا بر اين گزارش، ديپلماتهای هلندی از دسترسی به زهرا بهرامی محروم شده بودند. جمهوری اسلامی ايران همواره اعلام میکند مليت دوگانه را به رسميت نمیشناسد.
اوری روزنتال روز گذشته با فراخواندن کاظم غريبآبادی، سفير ايران در هلند خواهان توضيح ايران درباره اعدام بهرامی شده بود.
زهرا بهرامی، شهروند ايرانی-هلندی که در اعتراضات روز عاشورای سال گذشته بازداشت شده بود، صبح روز شنبه نهم بهمن ٨٩ به اتهام «فروش و نگهداری مواد مخدر» در تهران اعدام شد.
در گزارش تارنمای دادستانی تهران، بهرامی «عضو يک باند بينالمللی ترانزيت مواد مخدر» معرفی شده که با «همکاری رابط هلندی خود از اين کشور، کوکائين به ايران قاچاق میکرده است.»
با این حال روز گذشته یک «منبع موثق» که نامش فاش نشده به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفت تيم بازجويی زهرا بهرامی در هفته های اول بازداشت «تيم ضدجاسوسی» وزارت اطلاعات ايران بوده است و بنابراين احتمال اينکه موضوع مواد مخدر اتهام اول وی بوده باشد، «منتفی است.»
به گفته این منبع، خانم بهرامی در هفته های نخست حبس «شکنجه روحی و جسمی» شده تا «سناريويی را که برای وی نوشته بودند، به صورت اعترافات تلويزيونی مطرح کند.»
اما دادستانی تهران اعلام کرد در بازرسی از منزل زهرا بهرامی، «۴۵۰ گرم کوکائين و ۴۲۰ گرم ترياک کشف شده و در تحقيقات مشخص شد وی ۱۵۰ گرم کوکائين نيز به فروش رسانده است.»
دادستانی تهران همچنين تأييد کرده زهرا بهرامی پيشتر به اتهام «ارتکاب جرائم امنيتی» دستگير شده اما توضيح بيشتری در اين باره نداده است.
بنا بر گزارش دادستانی تهران، خانم بهرامی «به اتهام نگهداری ۴۵۰ گرم کوکائين و مشارکت در فروش ۱۵۰ گرم کوکائين به اعدام و مصادره اموال و در مورد نگهداری ۴۲۰ گرم ترياک به پرداخت ۱۴ ميليون ريال جزای نقدی و ۷۰ ضربه شلاق محکوم شد که رأی صادره مورد تأييد دادستان کل کشور نيز قرار گرفت.»
رامين مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران نیز دوم بهمن ماه جاری گفت زهرا بهرامی به اتهام «حمل بيش از يک کيلو مواد مخدر» دستگير شده است.
این در حالی است که بنفشه نايبپور، دختر زهرا بهرامی روز گذشته با ابراز ناباوری از اعدام مادرش گفت: «ما درخواست عفو داده بوديم و هنوز جوابش نيامده است، به پرونده ديگر مادرم نيز رسيدگی نشده است. مگر می شود اعدام شده باشد؟»
بنفشه نايبپور افزود: «مگر نبايد قبل از اعدام به خانواده و وکيلش اطلاع بدهند، ما بايد میرفتيم قبل از اعدام او را میديديم. يعنی من هيچ حقی نداشتم که مادرم را قبل اعدامش ببينم؟»
ژینوس شریف، وکیل زهرا بهرامی نیز به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفته است که از شنیدن اجرای حکم اعدام موکلش شوکه شده و اطلاع نداشته که وی را اعدام کردهاند.
زهرا بهرامی ۴۵ ساله و فارغ التحصيل رشته موسيقی، در جريان حوادث پس از انتخابات سال گذشته در تهران و پس از روز عاشورا بازداشت شده است. وی دیماه گذشته به اتهام «نگهداری مواد مخدر» از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی به اعدام محکوم شد.
بنا به گزارشهای سازمانهای مدافع حقوق بشری بينالمللی، ايران با جمعيت ٧٠ ميليون از نظر تعداد اعدامها پس از کشور چين با جمعيت يک ميليارد و ٣٠٠ ميليون نفر قرار دارد اما با مبنا قرار دادن جمعيت در رتبه «نخست» قرار میگيرد.
بر اساس آمار رسمی دولت ايران طی دیماه سال جاری ۷۹ نفر در زندانهای اين کشور و يا در ملاء عام اعدام شدهاند.
امروز تعدادی از ایرانیان هلند روبهروی سفارت ایران در لاهه تجمع کردند. گزارش زمانه از این تجمع را بشنوید: