پس از مردم تونس و مصر، اکنون نوبت به مردم معترض يمن میرسد. پنج تظاهرات ضد دولتی امروز در صنعا برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، هزاران نفر امروز صبح در صنعا، پايتخت يمن، برای برکناری علیعبدالله صالح، رئيس جمهور اين کشور که از ۳۲ سال پيش بر مسند قدرت است، به خيابانها آمدند.
تظاهرکنندگان يمنی فرياد میزدند: «پس از ۲۰ سال رفت؛ ۳۰ سال در يمن کافيست». معترضان با شعارهای خود يمن را در مقايسه با تونس قرار دادند. اشاره آنها به زينالعابدين بنعلی، رئيس جمهوری تونس است که پس از ۲۳ سال حکومت توسط اعتراضات گسترده مردم مجبور به فرار از اين کشور شد.
مردم معترض که با فراخوان «نشست مشترک»، ائتلافی از مخالفان حکومت يمن، گرد آمده بودند شعار میدادند: «نه به تجديد حکومت؛ نه به انتقال موروثی قدرت».
گروههای مخالف حکومت امروز پنج تظاهرات جداگانه را عليه حکومت يمن سازماندهی کردهاند.
تظاهرات مردم معترض يمن از روز شنبه ۲۲ ژانويه آغاز شد که طی آن دانشجويان و فعالان گروههای مخالف دولت در دانشگاه صنعا گردآمدند و خواستار برکناری رئيس جمهور يمن شدند.
در پی اعتراضات چند روز اخير مخالفان توانستند آزادی توکل عبدل سلمان کرمان، روزنامهنگار زن را به دست آورند. اين روزنامهنگار روز يکشنبه گذشته در تظاهرات ضد دولتی بازداشت شد. وی عضو حزب اسلامی «اصلاح» است. ۱۸ نفر از تظاهرکنندگان مخالف دولت همچنان در زندان بهسر میبرند.
روز گذشته يک جوان يمنی که در ميدان مرکزی شهر شيخ عثمان، واقع در جنوب اين کشور خودسوزی کرده بود، به شدت زخمی شد.
پس از مرگ محمد بوعزيزی، جوان ۲۶ ساله تونسی که حدود يک ماه پيش به دليل فشارهای اقتصادی در شهر سيدی بوزيد تونس دست به خودسوزی زد و در پی آن اعتراضات مردم تونس شکل گرفت، در چند کشور عربی نيز اقدام مشابهی از سوی ناراضيان صورت گرفت.
يمن فقيرترين کشور جهان عرب است. تورم در اين کشور ۱۲ درصد است و بيکاری به ۳۵ درصد رسيده است. بيش از ۴۰ درصد از ۲۳ ميليون جمعيت يمن با درآمد روزی کمتر از دو دلار کار میکنند.
علیعبدالله صالح، رئيس جمهوری يمن در سپتامبر سال ۲۰۰۶ بار ديگر انتخاب شد تا به مدت هفت سال ديگر بر اين کشور حکومت کند.
طرح اصلاح پيشنويس قانون اساسی يمن، با وجود رد آن توسط مخالفان، در دست مجلس اين کشور است که بر اساس آن رئيس جمهوری کنونی میتواند تا پايان زندگی خود در رهبری اين کشور باقی بماند. بخشی از اعتراضات مردم يمن نيز به همين اصلاح برمیگردد.
زينالعابدين بنعلی، رئيس جمهوری پيشين تونس نخستين رهبر يک کشور عربی است که به خاطر فشار مردم ناراضی در خيابانها قدرت را ترک گفت و در روز ۱۴ ژانويه از کشور فرار کرد.
در دو روز اخير مصر نيز شاهد تظاهرات مردم معترض اين کشور نسبت به حکومت حسنی مبارک بود. حسنی مبارک، رئيس جمهور ۸۲ ساله مصر که پس از ترور انور سادات به حکومت رسيد، ۳۰ سال است که در قدرت است.