ماریا سروینی، قاضی آرژانتینی در چارچوب بررسی جنایتهای صورت گرفته در طول جنگ داخلی اسپانیا برای روشن شدن چگونگی قتل فدریکو گارسیا لورکا، شاعر و نمایشنامهنویس نامدار اسپانیایی در سال ۱۹۳۶، تحقیق خواهد کرد.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، امیلیو سیلوا، مدیر انجمن اسپانیایی بازسازی حافظه تاریخی (ARMH) روز پنجشنبه ۲۸ مرداد / ۱۸ اوت اعلام کرد که خانم سروینی بررسی شکایت این انجمن را پذیرفته و کار خود را آغاز کرده است. انجمن بازسازی حافظه تاریخی از جمله نهادهایی است که در اسپانیا همچنان در راه پرتوافکندن بر جنایتهای دوران دیکتاتوری فرانکو و اعاده حقوق قربانیان این دوره فعالیت میکند.
در سال ۲۰۱۰، قاضی بوئنوس آیرس به اصل عدالت جهانی استناد کرد تا پروندهای درباره نسلکشی و جنایت علیه بشریت در طول جنگ داخلی اسپانیا (۱۹۳۹ – ۱۹۳۶) و تحت دیکتاتوری فرانسیسکو فرانکو (۱۹۷۵ – ۱۹۳۹) گشوده شود.
بهگفته امیلیو سیلوا، این بار قاضی از دولت اسپانیا خواسته است تا تمامی اطلاعات موجود درباره پرونده مرگ فدریکو گارسیا لورکا را که ممکن است هنوز در بایگانی وجود داشته باشد در اختیار این بررسی قرار دهد.
این تحقیق ۸۰ سال پس از مرگ شاعر انجام میشود. لورکا نویسنده مجموعه اشعار «عاشقانههای کولیها» و نمایشنامههای «عروسی خون» و «یرما» در ۱۹ اوت ۱۹۳۶، در نخستین روزهای جنگ داخلی اسپانیا در تپههای روستای ویزنار در نزدیکی گرانادا (غرناطه) به جوخه اعدام سپرده شد و پیکر او در یک گور جمعی دفن شد.
اشعار لورکا بیشتر عاشقانه بودند و از زندگی میگفتند با این حال نام بردن از او و انتشار نوشتههایش در دوران دیکتاتوری فرانکو بر اسپانیا ممنوع بود. برخی معتقدند گرایش همجنسگرایانه لورکا در اعدام او نقش داشته است.
آثاری از لورکا در ایران با ترجمه کسانی چون نجف دریابندری، محمود کیانوش، پری صابری، یدالله رؤیایی، احمد شاملو، رضا معتمدی، خسرو ناقد، زهرا رهبانی و نازنین میرصادقی منتشر شده است.
شعر «مرثیه برای ایگناسیو سانچز مخیاس» (زخم و مرگ)، با صدای احمد شاملو را بشنوید: