کمیته امداد که خانه «ملکه توران» را تصرف کرده بود، این ملک را برای احداث یک مجتمع تجاری بلندمرتبه در خیایان پسیان در زعفرانیه تهران به مالکی واگذار کرده بود. مالک هم خانه «ملکه توران» را با خاک یکسان کرد.

خانه «ملکه توران» پیش از تخریب
خانه «ملکه توران» پیش از تخریب

اکنون کمیته امداد اطلاعیه‌ای صادر کرده و از این خانه که یکی از نمونه‌های معماری مدرن در ایران است، به عنوان یک «لکه فرهنگی» نام برده است.

کمیته امداد در این بیانیه می‌گوید با کسب مجوزهای قانونی از شهرداری و پرداخت هزینه‌های مربوط به آن و حتی مجوز تخریب ملک این بنای تاریخی را به بخش خصوصی واگذار کرده است.

گروهی از معماران و علاقمندان به میراث فرهنگی تلاش کرده بودند با تجمع در محل مانع از تخریب خانه «ملکه توران» شوند. سازمان میراث فرهنگی هم در یک اقدام عجولانه در صدد برآمد این بنا را در فهرست ملی به ثبت برساند. اما این ترفندها مؤثر نبود.

فرهاد نظری، مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی‌ به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته که مالک موظف است عین این بنا را بازسازی کند.

بر اساس اسناد تاریخی خانه ملکه توران بین سال‌های ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۲ ساخته شده است. رضا شاه پس از ازدواجش با ملکه توران دستور به احداث این ملک را داده بود.

قمرالملوک امیر سلیمانی سومین همسر رضا شاه بود. او که در سال ۱۲۸۳ متولد شده بود، در ۱۹ سالگی به عقد رضا شاه پهلوی درآمد، اما پس از تولد غلامرضا پهلوی از همسرش جدا شد.

کمیته امداد در اطلاعیه اش خاطرنشان کرده که در حوزه مسکن، دامداری و کشاورزی فعالیت می‌کند و درآمدهای این فعالیت‌های اقتصادی را به محرومان اختصاص می‌دهد.

سرهنگ عبدالرضاامیدی٬ رییس یگان حفاظت میراث فرهنگی استان تهران از تخریب خانه «ملکه توران» به عنوان یک اقدام «غیرقانونی» یاد کرده است.

غلامرضاانصاری و احمدحکیمی‌پور دو عضو شورای تهران نیز از تخریب خانه «ملکه توران» انتقاد کرده‌اند.

امید غنمی، مشاور حقوقی سازمان میراث فرهنگی هم گفته است تخریب خانه‌ای که ثبت ملی شده باشد، ممنوع است و با مرتکب آن مطابق ماده ٥٥٨ قانون مجازات اسلامی برخورد می‌شود. به گفته این مقام مسئول «وظیفه ذاتی سازمان میراث فرهنگی این است که علیه متخلف به مراجع قضائی شکایت کند.»

قمرالملوک امیر سلیمانی بعد از انقلاب، از ایران خارج شد، مدتی در آلمان اقامت کرد و سرانجام در ۹۱ سالگی در خانه سالمندانی در پاریس درگذشت.

در تهران بیش از ۲۰۰۰ بنای تاریخی وجود دارد، اما سازمان میراث فرهنگی فقط ۵۰۰ بنا را به ثبت رسانده است.

بیشتر بخوانید: