حجاب زنان آلمانی

سیاستمداران و کارآفرینان آلمانی که چند هفته قبل به تهران رفتند تا بر تحریم‌ها پایانی بگذارند و روابط تجاری با ایران را بهبود ببخشند، حالا به خاطر همراهی با حکومت ایران برای پذیرش حجاب اجباری مورد انتقاد رسانه‌ها و سیاستمداران قرار گرفته‌اند.

یک هیأت ۱۰۰ نفره اقتصادی از سه ایالت زاکسن، زاکسن آنهالت و مکلن‌بورگ- فورپومرن آلمان، در روزهای ۲۸ می تا ۲ ژوئن (۹ تا ۱۳ خرداد) به تهران و اصفهان رفتند اما به دنبال دیدارهای آنها با تاجران و سیاستمداران ایرانی، بروشوری از عکس‌های شرکت‌کنندگان در این سفر تجاری منتشر شد که در آن ۸ زن آلمانی این هیات، با حجاب دیده می‌شدند. انتشار این تصاویر اعتراض مخالفان حجاب اجباری را برانگیخت.

این سفر را اتاق بازرگانی خارجی آلمان برنامه‌ریزی کرده بود و وزیر اقتصاد ایالت زاکسن، مارتین دولیگ از حزب سوسیال دموکرات نیز در این سفر شرکت داشت.

با شنیده شدن صدای اعتراض رسانه‌های آلمانی، وزیر اقتصاد ایالت زاکسن درباره دلیل روسری سر کردن زنان آلمانی گفت: «حجاب زنان هیات آلمانی به هیچ‌وجه به درخواست ایران نبوده و ما برای احترام به مشتریان میزبان خود این کار را انجام داده‌ایم.»

او به طنز گفت: «دلیل دیگر این کار آن است که هیات ایرانی اعضای ما را نیز به همان شکل که وارد ایران می شوند، بشناسند.»

اما صفحه فیس‌بوک «آزادی‌های یواشکی» به این کار زنان آلمانی اعتراض کرد: «ما جمعی از زنان ایرانی که به قانون حجاب اجباری نه می گوییم با صدای بلند اعلام کنیم که خوشحالیم وقتی می بینیم ایران دیگر منزوی نیست و درهای ایران به روی دنیا باز است. ما بارها نوشتیم که علیه هر گونه تحریمی هستیم. چه تحریمی که غرب به مردم ایران تحمیل کرده و چه تحریمی که جمهوری اسلامی به مردمِ خودش تحمیل و آنها را از حقوق شهروندی شان محروم کرده است. ما مخالف هر گونه جنگ و حمله و تحریم هستیم و به همین اندازه هم مخالف هر گونه احترام گذاشتن به قوانین تبعیض آمیز و تحقیر زنان هستیم. عکس های با حجاب شما نشان می دهد که شما به یک قانون تبعیض آمیز تن دادید که میلیون ها زن ایرانی دارند به این قانون اعتراض می کنند.»

این صفحه با اشاره به استدلال این هیات که روسری زنان را نشانه احترام به فرهنگ ایران خوانده بود  نوشت: «وقتی می‌بینیم که شما به یک قانون تبعیض آمیز تن می‌دهید و می‌گویید به احترامِ فرهنگ ایرانی حجاب بر سر کردید، باید به شما بگوییم که این توهین به فرهنگ ایرانی است. چون اجبار هرگز فرهنگ مردم ایران نیست. اجبار، برخاسته از قوانین جمهوری اسلامی است که حجاب را به زنان ایرانی تحمیل کرده. اجبار یعنی جمهوری اسلامی حجاب را به دختران هفت ساله هم تحمیل می‌کند. اجبار یعنی جمهوری اسلامی به همه زنان دنیا که از ایران دیدن می کنند هم حجاب را تحمیل کرده… شما به قانون زشت و تبعیض آمیز احترام گذاشتید نه به فرهنگ ما. برای ما هم مهم است که اقتصاد کشورمان رونق پیدا کند ولی تن دادن به یک قانونی که دارد به دختران هفت ساله تا زنان تحصیلکرده‌ی که بیش از ۶۰ درصد دانشگاه‌ها را تصاحب کرده‌اند تحمیل می‌شود، یعنی همدستی با مقامات جمهوری اسلامی و تایید این قانون تبعیض آمیز.»

سخنگوی وزارت انرژی و عمران استان مکلن‌بورگ-فورپومن در این‌باره گفته که پیش از انجام این سفر درباره اینکه زنان با روسری به این سفر بروند، به اجماع رسیده بودند تا هیات از سوی هیات ایرانی پدیرفته شود.

او گفت که از همان عکس‌هایی که زنان آلمانی برای درخواست ویزا به سفارت ایران داده بودند در انتشار بروشور استفاده شده است.

اما در آلمان هم همه موافق این اقدام نبودند. توماس فَیست، نماینده شهر لایپزیگ در مجلس آلمان که از حزب دموکرات مسیحی است، به روزنامه بیلد گفته است: «این کار مثل دوستی خاله خرسه با زنان ایران است.»

سارا بودبرگ، عضو مجلس از ایالت زاکسن از حزب چپ هم گفته: «اگرچه احترام به سنت‌های محلی هنگام بازدید از کشورهای دیگر مثل مساجد یا لباس‌ پوشیدن برای مراسم خاص ضروری است امااگر زنانی که از نظر اعتقادی به حجاب باور ندارند با حجاب ظاهر شوند، این مساله نه فقط به عزت شخصی آنها لطمه می‌زند که نشانه اعتماد به نفس پایین آنهاست؛ چنین چیزی می‌تواند به عنوان رضایت به ننگ اجتماعی  و تبعیض گسترده حقوق زنان ایران تفسیر شود.»

براساس قانون، زنان در جمهوری اسلامی ایران، اعم از ایرانی و خارجی، مسلمان و غیرمسلمان، مکلف به رعایت حجاب شرعی در انظار عمومی و معابر هستند.

ایران بر اساس همین قانون، ایران رعایت حجاب اسلامی را برای دیپلمات‌های زن خارجی و مسافران و توریست‌ها الزامی می‌داند.