مصطفی اسلامیه، مترجم، نویسنده و زندگینامهنویس ایرانی صبح روز یکشنبه ۱۱ بهمن بر اثر سکته قلبی در خانه خود در تهران درگذشت.
مصطفی اسلامیه بههنگام مرگ ۷۴ سال سن داشت.
او از نویسندگان شناختهشده ایران بهشمار میرفت که کار خود را در رادیو آغاز کرد و در کنار بیژن مفید، نمایشنامهنویس نامدار، به نقشخوانی رادیویی پرداخت.
اسلامیه در اواخر دهه ۱۳۳۰ بهمدت کوتاهی در روزنامه اطلاعات به روزنامهنگاری روی آورد و بعد در انتشارات فرانکلین زیر نظر نجف دریابندری، مترجم و نویسنده، به نمونهخوانی و کمک در ترجمه پرداخت.
در اوایل دهه ۱۳۴۰ به اندیشههای چپ گرایش پیدا کرد و برای شناخت سوسیالیسم زبان انگلیسی خود را تقویت کرد تا آثاری در این زمینه ترجمه کند. در دهه ۱۳۵۰ با سفرهایی به کشورهای بلوک شرق دچار تحول فکری شد و باورهای سوسیالیستیاش فرو ریخت اما همواره در آثار خود از رویکردهای سیاسی و اجتماعی دور نشد.
این رویکرد او در دو زندگینامه با نامهای «به کجای این شب تیره» و «فولاد قلب» که درباره نیمایوشیج و محمد مصدق نوشت، نمود دارد.
در عرصه ترجمه میتوان به این آثار او اشاره کرد: «تاریخ هنر مدرن: نقاشی، پیکرهسازی و معماری در قرن بیستم»، «تئاتر تجربی: از استانیسلاوسکی تا پیتر بروک»، «چهار نوشته درباره کوبیسم»، «ایبسن و استریندبرگ»، «اویدیپوس» و «بالتازار و بلموندا».
«رستم و سهراب»، «ماجرای شگفتانگیز دیوید نیوسام» و « رضاخان ماکسیم» از جمله نمایشنامههای مصطفی اسلامیه هستند.
اسلامیه در طول زندگی خود از مصاحبه گریزان بود. او در یکی از مصاحبههای نادرش که در روزنامه شرق منتشر شد از وضعیت سانسور در ایران انتقاد کرد و گفت در شرایط کنونی مصاحبه کردن را کار بیمعنایی میداند چرا که بهگفته او نمیتوان درباره اثری که در محدودیت و در شرایط سانسور خلق میشود به صحبت نشست.
اسلامیه در همین مصاحبه گفت: «یک مجموعهای یک الگویی را به من تحمیل کرده است و من فکر میکنم که اول به عنوان یک آدم نویسنده میخواهم چه کنم؟ به این نگاه میکنم که هر کجا انقلابی رخ داده حداقل فورانی از هنرها را به دنبال خود داشته است؛ مثلا انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ پشت آن استانیسلافسکی، مایاکوفسکی، بولگاکوف، یسنین و بسیاری افراد دیگر با تمام تضادی که پیدا کردند، شکوفا شدند و آثار بزرگی آفریدند. یا انقلاب کبیر فرانسه، منجر به چه شکوفایی و آفرینشهای چشم گیری میشود. اما شما در اینجا چنین اتفاقی را نمیبینید چراکه مجموعه معتقد بود نباید شرایط خودش تحتالشعاع قرار بگیرد و هرچه اتفاق میافتد باید مطابق الگوی اصلی باشد.»
مراسم تشییع پیکر مصطفی اسلامیه صبح روز سهشنبه ۱۳ بهمن برگزار خواهد شد.