هفته گذشته نه تنها هفت تن از کارکنان تلویزیون طلوع توسط طالبان کشته شدند، بلکه همچنین در پاکستان نیز طالبان دو روزنامه‌نگار را به قتل رساندند. این قتل‌ها بازتاب چندانی هم در رسانه‌ها نداشت.

یک روزنامه‌نگار پاکستانی در حال گزارشگری از ناآرامی و درگیری در مناطق مرزی
یک روزنامه‌نگار پاکستانی در حال گزارشگری از ناآرامی و درگیری در مناطق مرزی

به گزارش «مرکز آزادی رسانه دوحه»، به نقل از «اتحادیه فدرال روزنامه‌نگاران پاکستان»، طی هفته گذشته اسلام‌گرایان متعصب در ایالت «خیبر پختونخوا» دو روزنامه‌نگار را به فاصله چهار روز به قتل رساندند.

ایالت «خیبر پختونخوا» که پیش از این «ایالت مرزی شمال غربی» نامیده می‌شد یکی از ایالات کشور پاکستان است. مرکز این ایالت شهر پیشاور است و ساکنان آن هم بیشتر پشتو هستند.

اعتراض گروهی از روزنامه‌نگاران پاکستانی به قتل روزنامه‌نگاران
اعتراض گروهی از روزنامه‌نگاران پاکستانی به قتل روزنامه‌نگاران

بر اساس گزارشی که اتحادیه فدرال روزنامه‌نگاران پاکستان منتشر کرده، ۱۹ ژانویه ۲۰۱۶ محبوب شاه افریدی، از فرستنده تلویزیونی «تاج»، طی سوءقصدی در ایستگاه بازرسی «جمرود»، توسط افراد ناشناس به ضرب گلوله کشته شد. همچنین ۱۶ ژانویه روزنامه‌نگار دیگری به نام محمد عمر، در «دیره اسماعیل خان» به قتل رسید.

افریدی، رئیس اتحادیه روزنامه‌نگاران «خیبر» و دبیرکل سابق اتحادیه روزنامه‌نگاران «قبایل» بود.

احسان احمد سحار، رئیس اتحادیه فدرال شبکه رسانه‌های روستایی، با محکوم کردن این قتل‌ها، از دولت مرکزی و نیز دولت‌های ایالتی خواست که برای پایان دادن به بی‌مجازات ماندن این جنایات اقدامات لازم را انجام دهند و امنیت روزنامه‌نگاران را تأمین کنند.

اتحادیه فدرال روزنامه‌نگاران پاکستان نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «نمایندگان رسانه‌ها سال بدی را از سر می‌گذرانند، به ویژه در مناطق مرزی که دچار درگیری‌ها و شورش‌هاست. غم‌انگیز است که روزنامه‌نگاران کشته می‌شوند و هیچ‌کس مسئولیت این بی‌قانونی در حکومت فدرال را به عهده نمی‌گیرد.»

آنتونی بلانجر، دبیر‌کل فدراسیون روزنامه‌نگاران اروپا و دبیر‌کل فدراسیون روزنامه‌نگاران جهان با محکوم کردن قتل محبوب شاه افریدی و محمد عمر، گفت که «این قتل‌ها نمایانگر شرایط وخیمی است که روزنامه‌نگاران در پاکستان هر روز با آن درگیرند تا بتوانند از چالش‌های مردم در این منطقه گزارش دهند.»

او از دولت پاکستان و مقامات ایالتی این کشور خواست که بی‌درنگ برای تأمین امنیت رسانه‌ها در منطقه و رفع نگرانی‌های روزنامه‌نگاران اقدام کنند.

فرار از پاکستان

روزنامه‌نگاران پاکستانی گاهی به خاطر تهدیدات طالبان ناگزیر به ترک کشورشان می‌شوند. روزنامه آلمانی‌زبان «شوبیشه تسایتونگ» در تاریخ ۲۴ ژانویه ۲۰۱۶ گزارش داد که کامران خان، یکی از روزنامه‌نگاران پاکستانی از کشور گریخته و اکنون در شهر «زیگما رینگن» در استان «بادن وورتمبرگ» آلمان زندگی می‌کند.

طبق این گزارش، سوم اوت ۲۰۱۴، یک فرمانده طالبان پاکستان در تماسی تلفنی از او خواسته بود که به کارش در روزنامه «اکسپرس تریبیون» خاتمه دهد وگرنه به قتل خواهد رسید. او تا آن زمان ۱۰ سال بود که برای آن روزنامه کار می‌کرد و به این دلیل که گزارش‌هایی از منطقه «مردان» در مرز پاکستان و افغانستان و خشونت‌ها و بی‌رحمی‌های طالبان پاکستان منتشر کرده بود، او را وادار به ترک کشورش کردند. نامه‌های تهدید آمیزی هم با محتوای مشابه برای او فرستاده بودند. کامران خان سرانجام خانواده خود و پلیس را از این تهدیدات آگاه کرد.

او که تحصیلاتش را در رشته روزنامه‌نگاری و ارتباطات در دانشگاه پیشاور به پایان رسانده، می‌گوید پلیس که از عهده حفاظت روزنامه‌نگاران برنمی‌آید او را به خانه فرستاد و وقتی که فشارها و تهدیدات فزونی گرفت، سرانجام «مجبور شد همه چیز را پشت سر بگذارد» و از کشور خارج شود.

در میان دو سنگ آسیا

نیروهای امنیتی پاکستان (رنجرها)
نیروهای امنیتی پاکستان (رنجرها)

روزنامه‌نگاران پاکستان در شرایط دشواری کار می‌کنند. فضای ایجاد شده به خاطر ترورهای اسلامگرایان و جنگ ضد ترور، آن‌ها را آماج تهدیدات طالبان و نیز نیروهای امنیتی، به‌ویژه نیروهای شبه‌نظامی امنیتی قرار داده است.

به گزارش نیویورک تایمز، ۱۲ ژانویه ۲۰۱۶، شبه‌نظامیان امنیتی که به «رنجرها» شهرت دارند، بدون داشتن حکم بازرسی به خانه سلمان مسعود، گزارشگر پاکستانی نیویورک تایمز ریخته و کشوهای میزکار و دیگر وسایل او را مورد بازرسی قرارداده و گفته‌اند که «به حکم بازرسی نیازی نیست». این اقدام پلیس موجب اعتراضات بین‌المللی شده، تا آن حد که چودری نثار علی خان، وزیر کشور پاکستان، دستور تحقیق در این پرونده را داده است.

روزنامه «دی پرسه» اتریش، در رابطه با همین خبر، نوشته است که برخورد خشن پلیس با سلمان مسعود، اتفاق تازه‌ای نیست. دو سال پیش از آن هم همکار سلمان مسعود، که او هم گزارشگر نیویورک تایمز بوده، به بهانه «فعالیت‌های نامطلوب» از کشور اخراج شده است.

در ادامه این گزارش، با استناد به «گزارشگران بدون مرز»، آمده است که روزنامه‌نگاران منتقد در پاکستان در معرض تهدیدات، بدرفتاری و سوءقصد هدفمند نیروهای نظامی، سازمان‌های امنیتی و گروه‌های ستیزه‌جو قرار دارند. در ۹ سپتامبر ۲۰۱۵، روزنامه‌نگاری به نام «آفتاب عالم» هنگامی که با اتومبیلش راهی مدرسه فرزندانش بود، با شلیک گلوله به سرش به قتل رسید. او با شبکه «جیو تی وی» (Geo TV) همکاری می‌کرد. ارشد علی جعفری، همکار او نیز در همان اتومبیل به قتل رسید.

در همین زمینه:

روزنامه‌نگاران ترکیه امنیت ندارند

ارتداد، بهانه‌ای برای سرکوب نویسندگان در کشور‌های عربی