انتصاب هشت زن به‌عنوان بخشدار در مناطق مختلف خوزستان که یک هفته پیش اعلام شده بود، با خبر تعلیق این انتصاب‌ها همراه شد اما اکنون گفته می‌شود که این بخشداران به تدریج حکم خود را دریافت خواهند کرد.

Zan

عبدالحسن مقتدایی، استاندار خوزستان ۱۷ آذر اعلام کرده بود که ۸ زن را به عنوان بخشداران مناطق مخالف خوزستان در نظر گرفته است اما کمی پس از انتشار این خبر، روحانیان محافظه‌کار واکنش منفی نشان دادند و خبر دیگری منتشر شد: «وزیر کشور به دنبال گلایه علما، حکم هشت بخشدار زن خوزستانی را تعلیق کرد.»

از زمان آغاز به کار دولت حسن روحانی، زنان به سمت‌هایی مانند فرماندار، معاون استاندار و بخشدار منصوب شده‌اند. نخستین بار در استان سیستان و بلوچستان، یک زن به عنوان معاون سیاسی و اجتماعی یک فرمانداری منصوب شد.

پیش‌تر، معصومه پرندوار به عنوان فرماندار شهرستان هامون در شمال استان سیستان و بلوچستان و حمیرا ریگی به عنوان فرماندار قصرقند در جنوب این استان منصوب و مشغول به کار شدند.

علاوه بر این در سایر استان‌ها نیز، عزت کمال‌زاده عباسی و مرجان نازقلیچی به ترتیب به‌عنوان فرمانداران قشم و بندر ترکمن منصوب شده‌ بودند. مریم قربانی، مونا ابرو فراخ و پریدخت نجفی نیز به‌عنوان بخشدار در مناطقی در بوشهر، رشت و ایلام منصوب شده بودند. استاندار کرمانشاه IL زهره رستمی NH به عنوان بخشدار بیلوار منصوب کرده بود.

بیشتر بخوانید: نخستین بخشدار زن در استان گیلان منصوب شد

اما انتصاب زنان به عنوان بخشدار در استان خوزستان برای نخستین بار رخ می‌داد و بر اساس خبر منتشر شده در ایرنا، «مریم عیوض‌زاده به عنوان بخشدار مرکزی اهواز، سحر احمدی آرپناه بخشدار مرکزی لالی، اعظم شنبدی بخشدار مرکزی هندیجان، بلقیس حسینی بخشدار مرکزی ماهشهر، حمیده آلبوعشیره بخشدار مرکزی خرمشهر، بتول سعیدی‌زاده بخشدار مرکزی آبادان، لیلا مسحنه بخشدار مرکزی شهرستان شوش و معصومه خنفری به عنوان بخشدار مرکزی کارون» منصوب شده‌ بودند.

بیشتر بخوانید: هشت زن به عنوان بخشدار در خوزستان منصوب شدند

پس از انتشار خبر این انتصاب‌ها، یوسف طباطبایی‌نژاد، امام جمعه اصفهان ۱۳ آذرماه جاری گفت: «صد‌ها مرد در ایران بیکار هستند و بعد برخی هنوز بر به کار گماردن زنان در برخی مناصب مهم اجرایی مانند فرمانداری اصرار می‌ورزند.»

درنتیجه چنین واکنش‌هایی بود که امیری، قائم‌مقام وزیر و سخنگوی وزارت کشور در تماس با علمای خوزستان، از دستور وزیر کشور برای توقف این انتصابات و احکام خبر داد: «وزارت کشور مایل به ناراحتی چهره‌های فرهنگی و علمای استان خوزستان نیست و بنابراین به استاندار خوزستان دستور داده شده است که پیگیری این احکام را مسکوت نگه دارد و این انتصابات معلق بماند.»

هرچند وب‌سایت‌های عصر اهواز و کارون پرس از یک مقام مسئول در استانداری از تعلیق احکام انتصاب زنان بخشدار خبر دادند، اما فرج‌الله خبیر، معاون سیاسی- اجتماعی استانداری خوزستان گفته «تاکنون چنین تصمیمی گرفته نشده است.»

جمال درویش، مدیرکل روابط عمومی استانداری خوزستان هم به سایت محلی هور نیوز گفته که در احکام بخشداران تجدیدنظر نشده اما برخی زنان منصوب شده به علت «عدم توانایی» خود از پذیرش سمت بخشداری انصراف داده‌اند.

همچنین بر اساس گزارشی که روزنامه شرق در این زمینه نوشته، پیگیری استانداری و سایر چهره‌های علمی و فرهنگی برای تغییر این نظر ادامه داشته است.

Khoozest-ostan

طاهره عیدی‌زاده، نفر اول انتخابات شورای سیاست‌گذاری انتخابات استان خوزستان، این خبر را آخر کار نمی‌داند و در مضاحبه با شرق می‌گوید: «انتخاب این زنان از سوی استاندار خوزستان بسیار دقیق و درست بود. این اقدام شایسته، متأسفانه واکنش‌های تندی از سوی برخی از افراد به دنبال داشت اما خوشبختانه آخرین خبرها از استانداری حاکی از آن است که دو بخشدار زن خرمشهر و کارون معارفه شدند و به‌زودی بقیه بخشدارها نیز معارفه می‌شوند.»

او در صحبت‌های خود خبر داده که پیگیری‌های استانداری برای ماندن این زنان در سمت خود، نتیجه داده: «آخرین آمارها درباره افراد تحصیل‌کرده در استان نشان می‌دهد بیشتر این افراد، زنان هستند. این زنان کارآزموده و باتجربه هستند و به نظر می‌رسد باید در سمت‌های مناسب با عملکردشان قرار بگیرند که این مساله فراتر از مسائل جنسیتی است.»

عیدی‌زاده با تاکید بر اینکه انتظار بیشتری از دولت روحانی دارد، گفته: «بررسی‌ها در استان گویای آن است که مدیران معمولا سن‌های بالایی دارند درحالی‌که ما اعتقاد داریم از تجربه کسانی که تحصیل‌کرده هستند و تجربه خوب علمی دارند باید استفاده شود و دیگر بحث سن و جنسیت مطرح نیست.»

یک فعال اجتماعی خوزستانی هم در گفت‌وگو با «شرق» از بازتاب‌ گسترده این انتصاب‌ها در استان خوزستان خبر داده و گفته که این افدام استاندار از سوی گروه‌ای بسیاری به فال نیک گرفته شده است هرچند برخی هم مدعی بودند پای زنان نباید بر مسندهای اجرائی وارد شود. مجتبی گهستونی گفته است: «این در حالی است که ما در استانی زندگی می‌کنیم با باور‌های قومی و عشیره‌ای و طایفه‌ای که اتفاقا حضور زنان می‌تواند نقش مهمی در تصمیم‌گیری‌ها داشته باشد. درحال‌حاضر دیدگاه جامعه باید نسبت به مشارکت زنان تغییر کند و این انتخاب‌ها می‌توانست گام بزرگی در این زمینه باشد.»

استان خوزستان تاکنون نماینده زن در مجلس نداشته است.

با وجود این واکنش‌ها به نظر می‌رسد بخشداران زن انتخاب شده از سوی استاندار خوزستان به تدریج سمت‌های خود را به دست بگیرند. روزنامه «شرق» گزارش داده که عضو شورای مرکزی حزب اسلامی کار، در گفت‌وگو با خبرنگار این روزنامه گفته که «دو زن بخشدار خرمشهر و کارون معارفه شده‌اند و به‌زودی زنان دیگر بخشدار هم در سمت‌های خود ابقا می‌شوند.»

در همین زمینه: 

حضور اندک زنان در «پست‌های عالی»

امام جمعه ایرانشهر: انتصاب زنان فرماندار با روح زن متضاد است