هفته سرنوشت‌ساز پرونده  اتمی ایران در راهست. گفت وگوهای وزیران خارجه، معاونان و مسئولان ارشد فنی ایران و آمریکا در شهر لوزان سویس از پانزدهم مارس (۲۴ اسفند) از سر گرفته می‌شود؛ مذاکراتی که ممکن است تا پایان مارس ادامه پیدا کند. مقام‌های هردو طرف این دور مذاکرات را سرنوشت‌ساز و مهم ارزیابی کرده‌اند.

Iran Atom

شنبه ۷ مارس و در آستانه این گفت‌وگوهای حساس، وزیر خارجه آمریکا در دیدار با وزیران خارجه فرانسه آلمان و بریتانیا و  مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاریس، به دنبال آن بود که هرگونه اختلاف با فرانسه و دیگر متحدان غربی را بی‌اهمیت نشان دهد. به گفته دیپلمات‌ها، اختلاف‌هایی به ویژه میان آمریکا و فرانسه وجود دارد- در مورد میزان غنی سازی، بازرسی‌ها و مدت زمان توافق – لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه گفته است: «توافق محکم‌تری لازم است.» به تاکید او : «حق ایران در داشتن برنامه صلح‌آمیز را به رسمیت می شناسد ولی نمی پذیرد  جمهوری اسلامی  صاحب بمب اتمی شود .» جان کری در پاریس گفت : «آمریکا و فرانسه در باره مذاکرات جاری اتمی تحلیلی مشابه دارند.»

باراک  اوباما روز یکشنبه به تلویزیون «ان‌بی‌سی» گفت اگر به توافق قابل قبول با ایران نرسیم مذاکرات را ترک می کنیم . فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مذاکرات آینده ایران و گروه شش را سرنوشت‌ساز توصیف کرد و گفت: «حل مسئله اتمی ایران بیشتر اراده سیاسی می‌خواهد.»

در این حال محمد جواد ظریف گفته است: «اگر به توافق پایانی برسیم، ایران پروتکل الحاقی را نیز می‌پذیرد .» دوشنبه هجدهم اسفند نمایندگان فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وارد تهران شدند. ۴۷ سناتور جمهوریخواه آمریکا هم در نامه‌ای سرگشاده به ایران هشدار داده‌اند که هرگونه توافق هسته‌ای میان آمریکا و ایران تنها تا پایان ریاست جمهوری  باراک اوباما دوام خواهد یافت .

در بررسی این رویدادها، رادیو زمانه در گفت‌و‌گو با دوکارشناس پرونده هسته‌ای، بهروز بیات در وین و مهران مصطفوی در پاریس این پرسش‌ها را مطرح می‌کند:

* – اختلاف‌های موجود بین فرانسه و آمریکا می‌توانند مانعی در راه رسیدن به توافق پایانی ایجاد کنند؟

* – مقام‌های آمریکا و جمهوری اسلامی مذاکرات تازه را که در لوزان سویس آغاز می‌شود، سرنوشت‌ساز توصیف کرده‌اند. چشم‌انداز شما چیست؟

* – آیا مسایل فنی اتمی حل شده و فقط گشودن گره‌های سیاسی باقی مانده است؟

* – ایران صادرکننده بزرگ نفت، خواستارلغو فوری تحریم هاست. اما قدرت‌های بزرگ لغو مرحله‌ای تحریم‌ها را خواستارند. در این مورد چه راه حلی پیشنهاد شده؟