باستان‌شناسان در «شهر سوخته» قبر مرد جوانی را کشف کرده‌اند. این قبر به شماره ۲۸۱۰ به جوانی تعلق دارد که سر او را از بدنش جدا کرده‌اند و آلت قتل را هم زیر پای او نهاده‌اند. باستانشناسان احتمال می‌دهند که این مرد جوان اعدام شده است.

نمایی از «شهر سوخته» در ۵۶ کیلومتری زابل و در حاشیه جاده زابل-زاهدان
نمایی از «شهر سوخته» در ۵۶ کیلومتری زابل و در حاشیه جاده زابل-زاهدان

باستان‌شناسان سن مرد جوان اعدامی را بین ۲۵ تا ۳۰ سال تخمین زده‌اند. با وجود آنکه هنوز از قتل این مرد کاملاً رمزگشایی نشده است، اما احتمال می‌رود که از نخستین نمونه‌های اعدام در فلات ایران باشد.

«شهر سوخته» بقایای دولت‌شهری باستانی در ایران است و در ۵۶ کیلومتری زابل و در حاشیه جاده زابل-زاهدان در شرق ایران در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. از «شهر سوخته» با پیشینه‌ بیش از پنج هزار سال به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین شهرهای جهان قدیم یاد می‌شود.

خشونت در «شهر سوخته»

اسکلت یک زن ۲۸ ساله، ساکن شهر سوخته با چشم مصنوعی
اسکلت یک زن ۲۸ ساله، ساکن شهر سوخته با چشم مصنوعی

منصور سجادی که سرپرستی هیأت باستان‌شناسان ایرانی در «شهر سوخته» را به عهده دارد، به خبرگزاری میراث فرهنگی گفته است که تاکنون در «شهر سوخته» ۱۲۰۰ قبر کاوش شده است. از این میان فقط دو قبر مشکوک به نظر می‌رسد و از اعمال خشونت نشان دارد: یکی قبر جوان اعدامی و دیگری گور شماره ۱۰۰۳ که به شکل دایره ساخته شده و در میان آن اسکلت یک مرد ۴۵ ساله همراه با ۱۲ جمجمه انسان و جمجمه یک سگ قرار دارد. احتمال می‌رود که این قبر یک قبر گروهی بوده است. کسانی که همراه با مرد میانسال در این قبر دایره‌شکل دفن شده‌اند بین ۱۰ تا ۳۰ سال داشته‌اند. باستان‌شناسان احتمال می‌دهند که این اشخاص در مراسمی قربانی شده‌اند و سپس به این ترتیب به خاک سپرده شده‌اند.

در شهر سوخته تاکنون حتی یک ابزار جنگی به دست نیامده است. باستانشناسان تصور می‌کنند که در این شهر باستانی از تعرض و جنگ و میل به کشورگشایی نشانی در دست نیست. به همین دلیل وجود یک گور جمعی از قربانیان و گور یک اعدامی پرسش‌هایی را به وجود آورده که هنوز پاسخی برای آن‌ها یافت نشده است.

۲۷ تا ۳۳ هزار گور

شهر سوخته که اکنون فقط بخش‌هایی از آن مورد کاوش قرار گرفته به سه ناحیه مجزا تقسیم می‌شود: بخش مسکونی، بخش صنعتی و گورستان. گورستان با وسعتی در حدود ۲۰ تا ۲۵ هکتار در جنوب غربی شهرسوخته واقع شده و تخمین زده می‌شود که بین ۲۷ تا ۳۳ هزار گور در آن موجود باشد.

این محوطه یکی از بزرگترین گورستان‌های عصر برنز در کل منطقه خاورمیانه محسوب می‌شود. اطلاعات به دست آمده نشان می‌دهد که آیین‌ها و شیوه‌های تدفین مردم این شهر در طول دوره‌های مختلف سکونت تغییرات فراوانی کرده است. گواه این امر وجود گورهای جمعی، خانوادگی و منفرد و همچنین اشیای گوناگون نهاده شده در داخل مقابر است.

در سی و هشتمین نشست کمیته میراث جهانی در شهر دوحه در قطر «شهر سوخته» در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.