بر اساس اعلام رسمی، نام نویسی از نخستین گروه از سرپرستان خانواری که قصد دریافت یارانه نقدی دارند، از نخستین ساعت روز ۲۰ فروردین در وب سایت هدفمندسازی یارانه‌ها «رفاهی» آغاز شده است.

هیچ ایرانی در خارج از کشور نمی‌تواند وارد این وب‌سایت شود و ثبت نام انجام دهد.
هیچ ایرانی در خارج از کشور نمی‌تواند وارد این وب‌سایت شود و ثبت نام انجام دهد

در نخستین روز ثبت نام، تنها یک گروه از جمعیت کشور که شماره سمت راست کد ملی‌شان صفر بود حق ثبت نام داشتند. در روز دوم کسانی که شماره راست کد ملی‌شان یک است اجازه ثبت نام خواهند داشت. همچنین تمامی آی‌پی‌های وب سایت هدفمندسازی یارانه‌ها برای خارج از کشور بسته شده است. و هیچ تبعه ایرانی در خارج از کشور نمی‌تواند وارد این وب‌سایت شود و ثبت نام انجام دهد.

اکبر ایزدی، مدیرعامل سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها گفته است با اتکا به ۴۳ بانک اطلاعاتی، می‌توان اطلاعات شهروندان را راستی‌آزمایی و برخی متقاضیان دریافت یارانه را حذف کرد. او در گفت و گو با واحد مرکزی خبر هشدار داده است که کسانی که اطلاعات نادرست می‌دهند، باید بر اساس قانون، تا سه برابر یارانه دریافتی جریمه بپردازند.

در  نخستین روز ثبت نام برای دریافت یارانه نقدی، به دلیل مراجعه پیاپی و همزمان شمار زیادی از متقاضیان، «وب‌سایت رفاهی» به مدت بیش از دوازده ساعت با اختلال مواجه شد.

در پی این اختلال، ثبت نام و تائید نهایی تقاضای افراد ناممکن بود و مراجعه‌کنندگان با این پیام مواجه می‌شدند: «سامانه در حال بروز رسانی است بعداً مراجعه کنید.»

پس از اختلال در وب‌سایت رفاهی بسیاری از مردم متقاضی ثبت نام یارانه نقدی به دفاتر پست، «پلیس + ۱۰»‌ و پیشخوان دولت مراجعه کردند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، دفترهای پیشخوان خدمات دولت، اطلاعات افراد را به طور مکتوب از آنها دریافت می‌کردند تا پس از حل مشکل به وب‌سایت رفاهی منتقل کنند. در شعبه‌های مختلف پلیس + ۱۰ نیز همین اقدام انجام شده است.

گفته می‌شود در برخی از این شعبه‌ها علاوه بر هزینه سه هزار و‌ ۵۰۰ تومانی که از سوی وزارت کشور برای ثبت نام خانواده‌ها اعلام شده، هزینه‌ای ۵۰۰ تومانی هم به عنوان هزینه فرم از مراجعان دریافت شده است. مسئولان دفاتر پیشخوان خدمات دولت اما بر این نکته تاکید دارند که تحت هیچ شرایطی مجاز به دریافت هزینه اضافی از مردم نیستند.

یارانه‌های نقدی

حسین مهری، مدیرعامل شرکت «پست امروز» در نشستی خبری تاکید کرد که برای انجام ثبت نام به غیر از قیمت سه هزار و‌ ۵۰۰ تومانی مصوب، دفاتر پستی مجاز به دریافت هزینه دیگری نیستند و فرم‌هایی که در اختیار مردم قرار می گیرد، نباید هزینه جداگانه‌ای داشته باشد.

وی  همچنین گفت در صورتی که افراد هنگام مراجعه به دفاتر پست، کد پستی خود را همراه نداشته باشند، این دفاتر کد پستی را به طور رایگان در اختیار آنها خواهند گذاشت.

هشدار پلیس

با آغاز ثبت‌نام اینترنتی متقاضیان دریافت یارانه نقدی، پلیس ایران به مردم هشدار  داد که در دام سارقان اینترنتی و وب‌سایت‌های «فیشینگ» نیفتند.

محمدمهدی کاکوان، رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات تهران بزرگ به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفته است: «ممکن است برخی کلاهبرداران با ایجاد صفحات جعلی که شبیه صفحات سامانه ثبت‌نام یارانه‌ها است، اقدام به سرقت اطلاعات مردم کنند.»

 این مقام مسئول با اشاره به این‌که لازم است متقاضیان دریافت یارانه نقدی به طور مستقیم به سایت رفاهی مراجعه کنند تاکید کرده که لازم است از سایت‌های جانبی که کاربران را به این سایت هدایت می‌کند، استفاده نشود.

به گفته کاکوان، درخواست اطلاعات حساب بانکی، همچون رمز دوم و CV2 برای ثبت اطلاعات خانوار لزومی ندارد و در صورتی که کاربران با این موارد روبه‌رو شدند باید به سرعت از صفحه خارج شوند.

‌سازمان هدفمندی یارانه‌ها گزینه‌های دیگری را نیز برای ثبت‌نام متقاضیان دریافت یارانه معرفی کرده است. این سازمان تاکید کرده کسانی که به اینترنت دسترسی ندارند، به «کمیته امداد امام خمینی»، سازمان بهزیستی، پست جمهوری اسلامی، دفا‌تر پیشخوان دولت الکترونیک در شهر‌ها و دفا‌تر ICT روستایی، پست‌بانک و دفا‌تر پلیس +۱۰ مراجعه کنند.

علت تغییر در شیوه پرداخت یارانه و ثبت‌نام دوباره از متقاضیان، کسری بودجه شدید برای پرداخت یارانه‌ها و محدودیت در افزایش بیشتر قیمت‌ها اعلام شده است.

دشواری‌های اجرایی

پیش از این نیز، دولت بارها از مردم خواسته بود که از گرفتن یارانه انصراف دهند. معاون رئیس‌جمهوری ایران نیز از مردم خواسته است «به خاطر توجه به مسائل کشور، توجه به بخش‌هایی که نیاز به توجه جدی دارند مانند آب، درمان و… از دریافت یارانه انصراف دهند».

2591_note

برای خارج شدن افرادی که درآمد بالاتری دارند، شیوه خود‌اظهاری درنظر گرفته شده و پیش‌بینی شده است به طور طبیعی بخشی از افراد جامعه برای دریافت یارانه مراجعه نکنند و بخشی نیز نتوانند در ثبت‌نام شرکت کنند.

علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد اما شیوه تهدید را پیش گرفته و گفته است هر کس بدون نیاز اقدام به ثبت نام کند، طبق تبصره ۲۰ قانون بودجه ۱۳۹۳ مشمول جریمه خواهد شد.

بنا بر آنچه اعلام شده، در بازبینی و ثبت مجدد فرم‌های دریافت یارانه طوری عمل شده که پنج تا شش میلیون نفر ایرانی خارج‌نشین نمی‌توانند برای دریافت یارانه نقدی ثبت‌نام کنند.

همچنین ۱۷۰ هزار نفر که درگذشته‌اند و شناسنامه‌های آنها باطل نشده، نیز در این طرح پالایش می‌شوند و یارانه آنها قطع می‌شود.

درآمدهای حاصل از حذف یارانه‌ها مبلغ لازم برای پرداخت یارانه‌ها را تامین نمی‌کند. اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری ایران نهم فروردین امسال اعلام کرد: «تا آخر سال ۱۳۹۲ کل منابعی که از افزایش قیمت‌ها حاصل شد، ۹۰ هزار میلیارد تومان بود ولی ۱۳۰ هزار میلیارد تومان یارانه بین مردم توزیع شد و این یعنی آن‌که صد درصد منابع حاصل شده توزیع و ۴۰ هزار میلیارد تومان نیز اضافه از بودجه دولت پرداخت شده است.»

هیچکدام از دولت‌های ایران در سال‌های بعد از انقلاب نتوانسته بودند طرح قانون هدفمندسازی یارانه‌ها را اجرا کنند، اما سرانجام حذف یارانه‌ها در ایران از زمستان سال ۱۳۸۹ و در دولت محمود احمدی‌نژاد شروع شد. دولت با افزایش قیمت فرآورده‌های سوختی شروع به پرداخت یارانه نقدی کرد. بر این اساس هر ایرانی از زمان یاد شده تا به امروز ماهیانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان یارانه نقدی دریافت کرده است.